Одуди
 
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
 

Одуди

Одуди (Upupidae), сімейство птиць загону ракшеобразних. Дзьоб довгий, шиловидний. Крила широкі, хвіст прямої. На голові великий хохол. Ноги короткі з довгими пальцями; 3-й і 4-й пальці в підстави зрощені. 1 вид — одуд (Upupa epops); довжина тіла 26—30 див.(дивися) Оперення глинисто-руде з чорними і білими плямами, схоже у самця і самки. Поширений в Африці, на Мадагаскарі, в Європі і Азії (окрім півночі); у СРСР — до Ю. від 55—60° с. ш.(північна широта) З північних районів на зиму відлітає до тропічної Африки і Азії. Мешкає у відкритих місцях, особливо в лісостепі і степу, часто в житла і тваринницьких ферм. Гнізда в дуплах, купах каменів, в будовах або норах в обривах. У кладці 4—6 яєць. Насиджує лише самка близько 18 діб. Пташенята вилуплюються покритими рідким пухом. Харчуються павуками, комахами або черв'яками, яких збирають на землі або витягують з гною. ДО В. близьке сімейство деревинних В. (Phoeniculidae), поширене в тропічній Африці і на Мадагаскарі. 6 видів; довжина тіла 22—38 див. Дзьоб довгий, зігнутий. Оперення чорне з синім, зеленим або пурпурним блиском. Мешкають в лісах або саванах. Гніздяться в дуплах. Харчуються комахами, павуками, насінням.

загрузка...

  Літ.: Керівництво по зоології, т. 6 — Птиці, М. — Л., 1940.

  А. І. Іванов.

Мал. до ст. Одуди.