Морські слони
 
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
 

Морські слони

Морські слони (Mirounga), рід ластоногих сімейства справжніх тюленів. Найбільші з ластоногих: довжина самців-виробників 3,7—5,5 м-коду, найбільші важать понад 3 т; дл.(довжина) самок до 3 м-код, важать до 1 т . У дорослих самців є своєрідне розростання носової порожнини, у вигляді здуття, що збільшується при збудженні і декілька що нагадує короткий хобот (звідси назва). Волосяний покрив бурий. 2 види: північний М. с. (М. angustirostris), мешкає біля Тихоокеанських берегів Північної Америки від Каліфорнії ка Південної Аляски; південний М. с. (М. leonina) — в пелагічній Субантарктіке. Стадні тварини; розмножуються (утворюючи гарем на чолі з самцем-ватажком) і линяють на березі, головним чином на океанічних островах: Південного Георгія, Фолклендські і багато ін. Харчуються рибою, рідше — головоногими молюсками. Чисельність, що різко знизилася, повсюдно відновлюється в результаті охорони. Мал. див.(дивися) в ст. Ластоногі .

загрузка...

 

  Літ.: Життя тварин, т. 6, М., 1971; King J., Seals of the world, L., 1964.

  До. До. Чапський.