Чеглок
 
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
 

Чеглок

Чеглок (Falco subbuteo), хижа птиця сімейства соколиних. Довжина тіла 33—35 див. Спинна сторона чорно-сиза, черевна — світла, з темними плямами. Поширений Ч. у Європі, Азії і Північній Африці; у СРСР — в лісовій і лісостеповій зонах і горах Кавказу і Середньої Азії. Перелітна птиця; зимує на Ю. Афріки і Азії. Весной прилітає не раніше кінця квітня Гніздиться на деревах, займаючи старі гнізда ворон і інших птиць. У кладці 2—4 зрідка 5—6 яєць; насиджує 28 сут. Видобуток ловить на льоту, розвиваючи швидкість до 150 км/ч. Годується дрібними птицями і комахами — бабками, жуками. Раніше Ч. використовувався як ловецька птиця.

загрузка...

  Літ.: Птиці Радянського Союзу, під ред. Г. П. Дементьева і Н. А. Гладкова, т. 1, М., 1951.