Чеграва
 
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
 

Чеграва

Чеграва (Hydroprogne caspia), птиця сімейства чайок загону ржанкообразних. Довжина тіла близько 50 см , важить близько 650 р. Спинна сторона сіра, «шапочка» чорна, низ тіла білий, дзьоб червоний, ноги чорні. Поширена Ч. спорадічно в Європі (окрім С.), Західній і Південно-східній Азії, Австралії, Н. Зеландії, Африці і Північній Америці. У СРСР — на Балтійськом, Чорному, Азовському, Каспійському і Аральському морях, а також на озерах Казахстану, Забайкалья і південного Примор'я. Перелітна птиця. Гніздиться колоніями на мілинах і островах. У кладці 2—3 яйця. Насиджують самка і самець 22—23 сут. Харчується дрібною рибою, безхребетними, інколи нападає на пташенят інших птиць.

загрузка...

До ст. Чеграва.