Тупайі
 
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
 

Тупайі

Тупайі (Ttipaiidae), сімейство напівмавп загону приматів. Довжина тіла 10—25 см, хвоста — 14—20 см, важать від 30—60 г (карликова Т.) до 350 г (урогале). Кінцівці короткі, великі пальці не протиставляються останнім, на пальцях — серповидні кігті. Зубів 38.

загрузка...

  Хутро густе, частіше темно-бурий. Близькі до лемурам, але по ряду ознак схожі із стрибунками, тому багато учених відносили Т. до насекомоядним. 5 пологів, об'єднуючих 18 видів. Мешкають в тропічних дощових і гірських лісах Індостану, Індокитая, на острові Хайнань і багатьох островах Малайського архіпелагу ка Західних Філіппін. Т. ведуть денний спосіб життя, живуть парами і поодинці на деревах, в чагарниках чагарників, часто на землі. Харчуються комахами і плодами. Народжують 1—4 дитинчат.

Звичайна тупайа.