Зяблик
 
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
 

Зяблик

Зяблик (Fringilla coelebs), півча птиця сімейства в'юркових . Розміром з горобця (довжина близько 17 см ). Забарвлення оперення у самця яскраве (особливо навесні): голова синювато-сіра, спина коричнева із зеленим, зоб і груди буро-червоні, на крилах великі білі плями; забарвлення самки тьмяніше. Поширений в Європі, Західній Азії і Північній Африці; розселяється на В. Одна з найчисленніших птиць в СРСР. Мешкає в лісах і парках всіх типів, часто в самого житла людини. Гнізда в'є на деревах, маскуючи їх мохом і лишайниками. Інколи гніздиться 2 рази в літо. У кладці 3—6 голубуватих з цятками яєць. Харчується насінням і зеленими частинами рослин, влітку — також комахами і ін. безхребетними, якими вигодовує і пташенят. Пісня у З. звучна; його часто містять в клітці.

загрузка...

Мал. до ст. Зяблик.