Долгоног
 
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
 

Долгоног

Долгоног (Pedetes capensis), ссавець загону гризунів. Зовні нагадує тушканчика, але багато більше за нього; довжина тіла 35—43 см , важить до 4 кг . Тіло Д. покрито шовковистою шерстю; спинна сторона буро-коричнева, черевна — майже біла. Задні лапи значно довше передніх. Пересувається, подібно до кенгуру, великими стрибками (до 2—3 м-код ). Довгий, добре опушений хвіст служить опорою. Мешкає в степах і пустелях Південної і Східної Африки. Веде смерково-нічний спосіб життя; день проводить в норах із складними підземними ходами. Незрідка утворює колонії. Харчується рослинною їжею, інколи комахами. Дитинчата (не більше 5) народяться сліпими, майже голими. М'ясо Д. уживається в їжу; використовується також шкірка.

загрузка...

Мал. до ст. Долгоног.