Панголіни
 
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
 

Панголіни

Панголіни, ящери (Pholidota), загін ссавців. Довжина тіла 30—88 см, довжина хвоста приблизно така ж; важать від 4,5 до 27 кг . Украй своєрідна, вузькоспеціалізована група, по ряду ознак конвергентно схожа з неполнозубимі . Тіло покрите крупними роговими ромбічними чешуямі, що налягають черепицеподібний один на одного; лише морда, черево, низ тіла і внутрішня поверхня ніг покриті короткою жорсткою шерстю. Забарвлення сіро-буре. Кінцівки п'ятипалі; пальці з великими кігтями, службовцями для копання. Морда витягнута, ротовий отвір невеликий, зуби частково або повністю відсутні. Довга (до 25 см ) мова покрита клейкою слиною. Шлунок вистилає ороговілим епітелієм, до його порожнини вдається складка, покрита роговими зубами. 1 рід Manis з 7 видами, 4 з яких поширені в Екваторіальній і Південній Африці 3 — в Південно-східній Азії. Населяють відкриті місцевості і тропічні ліси. Наземні і деревні тварини. Ведуть нічний спосіб життя, вдень ховаються в норах або дуплах і кронах дерев. Рухи повільні; при небезпеці П. згортаються в клубок. Харчуються мурашками і термітами. Розмножуються 1 раз на рік; у посліді 1—3 дитинчата. Викопні залишки відомі в Африці, Азії і Європі з неогена. П. добуваються із-за м'яса і луски, якою приписують лікувальні властивості. Чисельність всюди невисока.

загрузка...

  Літ.: Життя тварин, т. 6, М., 1971.

  О. Л. Россолімо.

Степовий панголін.