Майна (птиця отр. гороб'ячих)
 
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
 

Майна (птиця отр. гороб'ячих)

Майна (Acridotheres tristis), птиця сімейства шпаків загону гороб'ячих. Довжина тіла близько 25 див. Оперення коричневе з сизо-чорним і білим. Поширена в Південній Азії. На початку 20 століття проникла до Середньої Азії і з 30-х років, швидко розселяючись на північний захід, досягла Туркменії, узбекистану, Каракалпакії і Південного Казахстану. Живе осіло, часто в населених пунктах. Гніздиться 2—3 рази в літо; гнізда під дахами, в стінах будівлі рідше в дуплах або обривах. У кладці 4—5 блакитних яєць. Харчується комахами (у тому числі сарановими, винищуванням яких корисна), ягодами (головним чином шовковиці). М. часто тримають в клітках, оскільки молодих птиць можна навчити виголошувати слова і навіть фрази.

загрузка...

Мал. до ст. Майна.