Жайворонки
 
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
 

Жайворонки

Жайворонки (Alaudidae), сімейство птиць загону гороб'ячих. Довжина тіла від 12 до 25 см . Забарвлення тіла землисте, зобу і грудей — часто плямиста. Близько 70 видів; поширені головним чином в Африці, Азії і Європі; у Америці і Австралії по 1 виду. У СРСР 14 видів: польовий Же. (Alauda arvensis), чубатий Же. (Ga-terida cristata), рогатий Же. (Eremophila alpestris), степовий Же. (Melanocorypha calandra), дзига, або лісовий Же. (Lullula arborea), і ін. Же. — мешканці відкритих просторів: полів, степів, пустель, гірських лугів, рідше за лісові галявини. Гнізда на землі. Їжа — насіння і комахи. Поза періодом гніздування тримаються зграями. Ж., що мешкають на С., на зиму відлітають на Ю., гірські види — відкочовують в долини.

загрузка...

  Літ.: Птиці Радянського Союзу, під ред. Г. П. Дементьева і Н. А. Гладкова, т. 5, М. 1954.

Жайворонки: 1 — лісовий; 2 — польовий; 3 — рогатий; 4 — чубатий.