Горал
 
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
 

Горал

Горал (Nemorhaedus goral), жуйний парнокопитний ссавець підродини козлів (Caprinae). На вигляд нагадує козу. Довжина тіла близько 110 см , хвоста 15 см , висота в плечах до 75 см . Самці і самки мають роги довжиною 15—20 см , підстави яких покриті кільцеподібними потовщеннями. Забарвлення тіла сірувате або червонувато-буре. Зустрічається в Гімалаях, Східному Тибеті, Північно-східному Китаї, Кореї і в краю Уссурійськом (у південній частині гір Сихоте-Алінь). Типова гірська тварина. Мешкає невеликими стадами серед скель і крутих обривів, порослих всілякою чагарниковою і деревною рослинністю, переважно широколистяною. Шлюбний період у вересні. В кінці травня — початку червня самки народжують по 1, рідше по 2 дитинчата. Спосіб життя Р. мало вивчений. Добувається ради м'яса. У СРСР із-за нечисленності охота на Р. заборонена.

загрузка...

  Літ.: Ссавці Радянського Союзу, під ред. В. Г. Гептнера і Н. П. Наумова, т. 1, М., 1961.

Мал. до ст. Горал.