Архар
 
а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я
 

Архар

Архар, аргалі, аркар, качкар (Ovis ammon), дикий баран. Поширений в Середній і Центральній Азії; у СРСР — в горах Середньої Азії і Казахстану, частково в Юж. Сибіру і Забайкаллі. Утворює ряд географічних рас, що розрізняються головним чином за розміром, формою рогів і забарвленням шерсті. Великі А. на Памірі і Алтаї досягають 200 кг . Живуть стадами (інколи до 200—300 голів), розміри і склад яких міняються залежно від загальної чисельності і сезону. У багатьох місцях чисельність А. різко скорочується. Лише на Памірі кількість відносно велика. Тримаються переважно на відкритих просторах гірських плато, пологих схилах. Основну їжу складає трав'яниста рослинність. Ягнята народжуються навесні, по 1—2 в посліді. А. — коштовна мисливсько-промислова тварина; добувається ради м'яса і шкури. На основі гібридизації А. з меріносамі виведена порода — казахський архаромеринос .

загрузка...

 

  Літ.: Мекленбурцев Р. Н., Памірський архар (Ovis polii polii Blyth.), «Бюл. Московського Суспільства випробувачів природи. Відділ біологічний», 1948, т. 53, ст 5; Цалкин Ст І., Гірські барани Європи і Азії, М., 1951; Ссавці Радянського Союзу, т. 1, М., 1961, с. 607—55.

Архар.